4 Nisan 2014 Cuma

Londra Gezisi'nden




Londra Köprüsü İngiltere'nin başkenti Londra'da Thames Nehri üzerinde bulunan bir köprüdür. Şehir merkezi ile Southwark semti arasında yer alır. 1750 yılına kadar Thames'in üzerindeki tek köprü olmuştur. Köprünün kuzey bitiminde Büyük Londra Yangını'nın anısına dikilmiş The Monument bulunmaktadır.
Köprünün bugün bulunduğu yerde yaklaşık 2000 yıl önce Romalılar tarafından da bir köprü inşa edilmiştir. MS 60'larda tahtadan bir köprü ile Thames Nehri'nin iki yakası ilk kez birleştirilmiştir.
Birçok kez yıkılıp, yeniden inşa edilen köprünün taştan yapılmaya başlanmasının ardından, köprünün üzeri 1000'li yıllardan başlayarak ev yapmak için kulanılmıştır. Köprüden geçen yolun üzerine kurulan evler soyluların yaşadığı gösterişli evler olmuştur. 1212 yılında köprünün her iki ucunda da aynı anda başlayan iki farklı yangında 3000 kişi yaşamını yitirmiştir. 1666 Londra Yangını'nda'nda bu evler zarar görmemişse de 1750'li yılardan sonra köprü üzerindeki evler yıkıllarak köprü yalınlaştırılmıştır. 

Köprünün bugünkü biçimi ise 1967'den 1972'ye kadar süren bir inşaat çalışması ile bitirilmiş ve Kraliçe II. Elizabeth tarafından 17 mart 1973 tarihinde açılmıştır. 283 metre uzunluğunda, gösterişten oldukça uzak bir köprüdür.   London Eye 135 metre yükseklikte, Avrupa'da bilinen en yüksek dönme dolaptır. İngiltere'nin'ın en popüler turistik mekanı olmak üzere yılda üç milyona yakın turist ziyaret eder. Tasarımı David Marks, Julia Barfield, Malcolm Cook, Mark Sparrowhawk, Steven Chiltonve ve Nic Bailey tarafından yapılmıştır. Thames Nehri'nin kıyısında dolaşırken çok kez görüntü alanıma girdi ama nedense hiç binmeyi düşünmedim. Bir dahaki gidişimde bir tecrübe yaşamayı düşünüyorum. Tabii fotoğraf makinesi setimle birlikte binmeliyim ki etrafın fotoğraflarını da çekebileyim. Ama nedense ne Eyfel'in tepesinden Paris'in fotoğrafını çekmeyi sevmiştim ne de Diyarbakir Ulu Camii'nin minaresinden Diyarbakır'ı çekmeyi. Cisimler küçülünce bana o görüntü bir tad vermiyor. Sanırım ne olacağını tahmin ettiğim için de hiç binmedim London Eye'a. Londra Silueti
Şehirlerin silüetlerine bayılıyorum.  Özellikle akşam üstü karanlığında ortaya daha güzel çıkarlar. 

Londra Silueti
Londra martısı
Londra Silueti ve Gün Batımı 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder